Doporučení ve stravování

Publikováno 24.8. 2014

Doporučení ve stravování pro pacienty s mnohočetným myelomem

Mnohočetný myelom a jeho léčba mohou způsobit potíže, které nepříznivě ovlivňují příjem stravy. Přestože není potřebné dodržovat žádný zvláštní dietní postup, je nutné zamyslet se nad dosavadním způsobem stravování. Zvážit, zda jíte dostatečně pestře, pravidelně a zdravě, zda není vhodné doplnit jídelníček o chybějící potraviny, rozdělit jídlo do více denních dávek a pamatovat na dostatečný příjem tekutin. Správně zvolená strava může pomoct úspěšně zdolat nepříjemné vedlejší účinky léčby, přispět k udržení kvality života, chránit zranitelný imunitní systém a zabránit podvýživě.

Význam správné výživy

Vedlejší nežádoucí účinky léčby i onemocnění se podílejí na snížení příjmu stravy, snížení tělesné hmotnosti, vzniku celkové slabosti, zhoršení únavy a celé řadě dalších problémů. Praktické zkušenosti ukazují, že využitím některých našich rad můžete výrazně zvýšit příjem živin a přispět tak k celkovému zlepšení zdravotního stavu i snášenlivosti léčby. Jíst dobře, znamená jist pestře, tedy 5 – 6 krát denně, v dostatečném množství a zajistit tak potřebné množství živin, jako jsou proteiny (bílkoviny), sacharidy (cukry), tuky, vitamíny, minerální látky a tekutiny.

Materiál, který čtete je určen pacientům, kteří hledají pomoc se skladbou jídelního lístku, s výběrem potravin a pokrmů. Má být inspirací pro případnou úpravu vašeho stravování, nenahrazuje, pouze doplňuje doporučení lékaře.

Snídaně

U mnohočetného myelomu jsou podávány léky v tabletové formě ze skupiny bisfosfonátů (Bonefos, Lodronat, Bondronat …). Užívají se na lačno a uvádí se, že optimální čas mezi spolknutím a snídaní je jedna hodina. Zapíjí se pitnou vodou. Nesmí se zapíjet ničím, co obsahuje vápník (tzn. mlékem a mléčnými nápoji). Nevhodné jsou také nápoje s vyšším obsahem železa, hořčíku a manganu (minerální vody, džusy).

Vhodné potraviny
  • Nápoje: ovocné čaje, slabý černý čaj, ředěné ovocné nápoje, obilninová káva Caro
  • Pečivo: Chléb, toustový chléb, bílé pečivo (rohlíky, veka), bageta, vícezrnné a tmavé pečivo, sladké pečivo (vánočka, buchty s džemem, s povidly, s ovocem), croissant, dětské piškoty, ovesné vločky, kukuřičné lupínky apod.
  • Tuky: máslo, margariny (Flora, Rama, Perla), pomazánkové máslo
  • Bílkoviny: sójový jogurt, tofu, šunka, šunkový salám vysočina, dietní vepřový párek, vejce, paštika
  • Ostatní potraviny: med, džem, ovocný salát, ovoce, zelenina
Ukázka snídaní
  • Ukázka 1: Ovocný čaj, chléb, pomazánkové máslo s bylinkami, paprika
  • Ukázka 2: Obilninová káva se sušenou smetanou, vícezrnné pečivo, Rama máslová, šunka, rajče
  • Ukázka 3: Ovocný čaj se sirupem, sladké pečivo s džemem
  • Ukázka 4: Čaj s medem, toustový chléb, máslo, míchaná vejce
  • Ukázka 5: Jablečný džus, kukuřičné lupínky, sójový jogurt
  • Ukázka 6: Čaj s citronem, koláč s ovocem
  • Ukázka 7: Obilninová káva, tmavý chléb, vaječná omeleta, zeleninová obloha
Přesnídávka a odpolední svačina

Přesnídávku je vhodné jíst 2-3 hodiny po snídani. Může být lehká, jen ve formě ovoce nebo v případě celkově malého příjmu stravy, bohatší, složená z malé porce pečiva a vhodné bílkoviny a ovoce.

Svačinu je optimální podávat cca 3 hodiny po obědě – vhodný je nápoj, pečivo, bílkovinná potravina, vše doplněné ovocem nebo zeleninou.

Vhodné potraviny

Potraviny uvedené v tabulce pro snídaně jsou vhodné i na přesnídávky a svačiny. Kromě nich doporučujeme přidat bílkovinné potraviny s vyšším obsahem vápníku, jako je mléko a mléčné nápoje (kefír, acidofilní mléko, zakysané nápoje ochucené i neochucené, podmáslí apod.). Dále mléčné výrobky např. tvarohové sýry (Lučina, Kiri, Žervé, Cottage) nebo tavené sýry ochucené i neochucené, tvrdé sýry typu eidam, gouda, ementál apod., s obsahem tuku do 45%. Vhodné jsou také termixy, tvaroh, jogurty, smetanové krémy. Můžete také zařadit ryby, doporučujeme např. sardinky, tuňáka, uzenou makrelu, zavináče, pečenáče.

Ukázka přesnídávek
  • Ukázka 1: Ovoce nebo ovocný salát (ovocná kaše při poruchách polykání)
  • Ukázka 2: Smetanový jogurt ovocný/bílý, pečivo
  • Ukázka 3: Musli se sušeným ovocem, ořechy a jogurt
  • Ukázka 4: Rohlík se sýrem lučina, zelenina
  • Ukázka 5: Pudink s ovocem a piškoty
  • Ukázka 6: Bagetka s máslem, eidamem, rajče
  • Ukázka 7: Palačinka s ovocem a tvarohem
Ukázka svačin
  • Ukázka 1: Acidofilní mléko, pečivo s máslem
  • Ukázka 2: Tvarohová pomazánka s pažitkou, chléb, zelenina
  • Ukázka 3: Grahamův rohlík, Flóra, šunkový salám, rajče
  • Ukázka 4: Kakao, koláč s tvarohem
  • Ukázka 5: Kefír, sýrová bulka s máslem
  • Ukázka 6: Pribináček, rohlík, ovoce
  • Ukázka 7: Sardinková pomazánka, pečivo, zeleninová ozdoba
Oběd a večeře

Výběr potravin není omezený a pro oběd i večeři podobný. Onemocnění nevyžaduje dodržování zvláštního dietního postupu, přesto se vzhledem k vedlejším účinkům doporučuje strava lehce stravitelná, nedráždivá a s dostatečným množstvím bílkovin. V praxi to znamená, že se vyhýbáme nadměrně tučným pokrmům a překořeněným ostrým jídlům.

Vhodné potraviny
  • Maso: Vhodné jsou všechny druhy masa, přednost mají masa libová, lehce stravitelná, např. králík, drůbež, vepřové (kýta, kotleta), hovězí (libové)
  • Ryby: vhodné jsou všechny druhy, v jídením lístku by měly být minimálně 2x týdně
  • Uzeniny: omezeně, je vhodné volit libové druhy
  • Příkrmy: brambory, rýže, těstoviny, knedlík houskový nebo bramborový, noky
  • Přílohy: všechny druhy zeleniny v hojném množství, saláty, zelenina vařená nebo dušená, pečená, zapékaná, všechny druhy ovoce jako saláty, kompoty, pyré
  • Luštěniny: všechny druhy jak ve formě samostatného teplého pokrmu (kaše čočková, fazolová, hrachová) tak ve formě salátů (čočkový salát, fazolový salát)
  • Vejce: jako náhrada masa, k přidání do pokrmů nebo jako samostatný pokrm, např. pomazánky, sázená vejce, míchaná vejce, selská omeleta
  • Obiloviny: kaše (rýžová, pohanková, prosná), nákypy, slané pokrmy (rizoto)
  • Tuky: jedno-druhové rostlinné oleje, řepkový, slunečnicový, olivový
  • Omáčky: bez omezení (jsou vhodné při problémech s polykáním, bolestmi v dutině ústní)
  • Polévky: všechny druhy – při potížích s polykáním a bolestech v dutině ústní jsou vhodné i jako samostatný pokrm. Zapražené, krémové polévky s přidáím masa nebo vejce, aby se zvýšila biologická hodnota pokrmu
Ukázka obědů
  • Ukázka 1: Vločková polévka, krůtí prsa s jarní zeleninou a kuskusem
  • Ukázka 2: Zeleninová polévka s krupicí, hovězí závitek, rýže, římský salát s červenou řepou
  • Ukázka 3: Hovězí polévka s těstovinou, štika na másle s křenovým dipem, brambory, hlávkový salát
  • Ukázka 4: Kmínová polévka s vejcem, plněné papriky v rajčatové omáčce, knedlíky
  • Ukázka 5: Drůbeží polévka s krupicovými noky, čočka na kyselo, sázená vejce, okurka, chléb
  • Ukázka 6: Gulášová polévka, ovocné knedlíky z tvarohového těsta sypané mákem (nebo strouhaným tvarohem)
  • Ukázka 7: Hovězí polévka s játrovými knedlíčky, obracené řízky, pečené brambory, salát z čínského zelí s kukuřicí
Ukázka večeří
  • Ukázka 1: Tvarohová pomazánka se sýrem, chléb, rajče
  • Ukázka 2: Zapečené brambory s masem (uzeninou), okurka
  • Ukázka 3: Zeleninový salát se sýrem a cizrnou, toustový celozrnný chléb
  • Ukázka 4: Těstovinový salát se zeleninou sypaný sýrem
  • Ukázka 5: Pomazánka z tuňáka, celozrnný chléb, zelenina
  • Ukázka 6: Zapečený toustový chléb se sýrem a šunkou, paprika
  • Ukázka 7: Fazolový salát s rajčaty a vejcem, bagetka

Výběr potravin a pokrmů je závislý na individuální snášenlivosti potravin, problému, který ovlivňuje příjem stravy nebo přítomnosti dalšího onemocnění jako je např. cukrovka, Crohnova choroba, laktózová intolerance, celiakie apod. Nejčastější problémy, které ovlivňují stav výživy pacientů s onkologickým onemocněním je ztráta chuti k jídlu, změny vnímání chuti a zápachu jídla, zácpa, průjem, sucho v ústech, nevolnost a zvracení, bolest v ústech a krku, porucha polykání, hubnutí, snížená imunita.

Nápoje

Pitný režim je nezbytnou součástí zdravého stravování. Pít je nutné jž od samotného rána, průběžně po celý den a to i v případě, že nepociťujete žízeň. Dospělý člověk potřebuje minimálně 30 ml tekutin na kilogram své tělesné váhy (tzn. při váze 70 kg x 30 ml = 2,1 l tekutin denně). Potřeba stoupá (až na 40 ml/kg tělesné hmotnosti) u nemocného člověka z důvodů ztrát (pocení, průjmy, zvracení) nebo při jakékoliv vyšší pohybové aktivitě a někdy v souvislosti s podáváním některých léků.

Proto je nutné zvolit vhodné nápoje – nejlépe kombinovat více druhů nápojů během dne tak, abyste doplnili nejen potřebné tekutiny, ale současně nahradili i energetické ztráty.

Vhodné nápoje

Pitná voda, neperlivé nebo jemně perlivé minerální vody ochucené/neochucené (nepoužívat na zapíjení bisfosfonátů), energetické nápoje pro sportovce, slabý černý čaj, ovocné čaje, zelený čaj, ovocné šťávy (jablečná, pomerančová, brusinková, hroznová, černý rybíz, broskvová, meruňková apod.), dále zeleninové šťávy (mrkvová, rajčatová, červená řepa) vhodná  je i Coca-Cola.

Alkoholické nápoje nelze započítat do příjmu tekutin, jejich konzumaci je nutné vždy konzultovat s lékařem z důvodů možné nevhodné kombinace s léky.

Doplňky stravy

Pestrá strava by měla pokrýt běžnou potřebu vitamínů a minerálních látek. Přesto je někdy potřeba, především při dlouhodobém nízkém příjmu jídla, doplnit stravu vitamínovými preparáty. Protože tyto přípravky mohou nepříznivě ovlivnit léčbu a vaše zdraví, je nutné vždy konzultovat jejich vhodnost s lékařem, který rozhodne, zda můžete doplněk stravy bezpečně užívat.

V případě krátkodobého nedostatečného příjmu stravy je možné doplnit jídlo tekutými přípravky určenými k popíjení, označované také jako sipping. Tyto přípravky lze zakoupit v lékárně, kde vám lékárník nabídne různé výrobky několika firem a poradí s výběrem. Pokud snížený příjem stravy přetrvává, informujte svého ošetřujícího lékaře a ten může doporučit konzultaci s lékařem – nutricionistou (odborníkem na výživu) nebo  nutričním terapeutem.

Podklady zpracovány v roce 2012 podle poskytnutých materiálů vrchní sestry oddělení léčebné výživy paní Dany Hrbkové.
Podobné články lze najít v těchto kategoriích: Výživa