Dvacáté páté Info odpoledne v Plzni

Publikováno 16.6. 2020

Téma: Zdravou stravu nevygooglíte, tu vám poradí naše vlastní tělo. kortikoidy v léčbě myelomu.

Termín: 23. říjen 2019.

První přednášející, paní Jaroslava Kreuzbergová, DiS., pracuje jako vedoucí nutriční terapeutka Oddělení klinické dietologie FN v Plzni a připravila si pro nás opravdu zajímavou prezentaci, ve které se prolínala výživová doporučení s různými životními zkušenostmi. Jejími i převzatými. Jak řekla paní Kreuzbergová dobré, s láskou připravované jídlo a psychická pohoda dokáže naplnit radostí mnohé z nás. Zájem o jídlo a vše s tím spojeno se stalo její milovanou prací, a vše, co se týká psychické pohody se stalo jejím nejmilejším koníčkem. Jak řekla, postupem času si uvědomila, nakolik je tento průnik důležitý pro každodenní spokojený život, pokud jde o průnik vyvážený. Snad i proto, se v úvodu rozhodla připomenout nám, ze školy dobře známý pojem, kalokagathia. Vzpomínáte na přesvědčení antického Řecka? Kalokagathia jako ideál harmonického souladu a vyváženosti tělesné i duševní krásy, dobroty, ctností a statečnosti.

No a jak je to s tím Googlem? Říká se, že v dnešní době je možné ve vyhledávači najít všechno, jenže ne všechno odpovídá realitě, objektivnějšímu posouzení, popisované informace mohou představovat pouze subjektivní zkušenost jednoho člověka, který ji ještě výrazně emotivně popíše, což může být hodně matoucí. Také musíte počítat s tím, že nekomunikujete s člověkem, ale se strojem, který neodhadne vaši případnou připravenost na přijetí požadované informace.  Rada paní Kreuzbergové byla v tomto směru opravdu jednoduchá: „pokud jste připraveni, hledejte. Když si dáte tu práci, tak určitě najdete. Pokud ovšem nevíte, co si počnete, když hledanou informaci opravdu najdete, tak se do toho vůbec nepouštějte. Pokud neumíte získané informace interpretovat, tak rozhodně nehledejte, ale raději se ptejte, abyste se zbytečně nevystavovali stresu“.

Druhou přednášející našeho odpoledne byla MUDr. Alexandra Jungová, Ph.D., a připravila si pro nás krátké povídání o funkci kortikoidů v lidském těla v souvislosti s léčbou myelomu. Kortikoidy se začínají ve zvýšeném množství vylučovat s rozedněním a jejich sekrece se utlumuje za soumraku. Proto se užívání Dexametazonu zasazuje do ranních hodin, protože účinek uměle dodaného léku nasedne na přirozený metabolismus těla, které si tak s dodaným lékem dobře poradí a plně zhodnotí jeho přínos. Nesmíme však zapomenout, že by se kortikoidy neměly užívat na lačno, vždy je lepší je polknout až po jídle, protože mohou způsobovat tzv. těžký žaludek a při dlouhodobějším užívání na lačno by tak hrozilo riziko vzniku žaludečních vředů.

Více informací najdete v Bulletinu-klubovém časopisu z prosince 2019. V tištěné podobě je k dispozici na specializovaných ambulancích do okamžiku rozebrání, v elektronické podobě pouze pro členy Klubu.