Bulletin – duben 2019

Publikováno 13.6. 2019

Klubový časopis č. 1., ročník XI., vydaný v dubnu 2019, neprodejné

Vážení a milí přátelé,

zjistil jsem, že na psaní jarního úvodníku se poslední dobou těším (ne, že bych se musel do dalších dvou nějak zvlášť nutit – no, pravda, i když občas ….) a nikdy jsem moc nepřemýšlel nad tím, proč to tak je. Začátek nového roku už několik posledních let vnímám s trochou nostalgie, spíše za oknem a s opatrným pohledem na zasněžené a zamrzlé chodníky. Dřív jsem se v lednu a únoru moc těšil na zasněžené hory, lyže, sluníčko, klid – no prostě pohádka. Jenže myelom se rozhodl, že takhle tedy ne. Chvíli jsem uvažoval o tom, že naše zimní zubaté sluníčko vyměním aspoň na pár dní za sluníčko v teplých krajích. Bohužel se nestalo, nebudu vysvětlovat proč, jen bych všem určitě doporučil: „pokud vás něco napadne, láká vás to a je to jen trochu ve vašich možnostech, neváhejte. Udělejte to.“

Abych ale neutíkal od původní myšlenky, v době, kdy jsem začal psát úvodníky, jsem si už zimu nemohl užívat tolik, jako v předchozí době a najednou jsem zjistil, že se nemůžu dočkat, až přijde jaro. Nejen proto, že chodníky budou bezpečnější a já klidnější, ale také proto, že očekávání jara jsem si začal stále více spojovat, možná nevědomky, s něčím novým. Něčím, co je zatím zabaleno, ale pomalu se rozvíjí a nabývá na síle. Určitě jste si všimli, že lidi se po zimě začínají trochu víc usmívat, stromy se ozdobí nádhernými květy a listy, země rozkvete bílo-fialovo-žlutě a několik dní se člověk nestačí divit, co všechno příroda dokáže. Ptáci začínají zpívat jako o závod, prostě všude je plno energie a radosti. Někteří lidé v mém okolí by jen s mírně pozvednutým obočím suše konstatovali něco v tom smyslu, čemu že se tak divím, když se přece o jarní rovnodennosti probudila Země. No nevím, mé vzdělání a životní zaměření pochybuje a nikdy bych to takto neformuloval, ale něco pravdy na tom možná bude, ať už si tuto informaci přeložíme jakkoliv.

Ono, ruku na srdce, proč v tuto dobu vlastně slavíme Velikonoce? Upřímně přiznávám, že jako převážně ateisticky vychovávané dítě jsem byl dost překvapen, když jsem zjistil, že Velikonoce jsou křesťany vnímány jako nejzásadnější svátek roku. Ne Vánoce, ale Velikonoce. V tomto období se podle lidových i křesťanských tradic vše probouzí a dějí se ty největší zázraky. Právě toto období je křesťany oslavováno jako doba vzkříšení a předkřesťanské kultury je vnímaly jako svátek zrození nového – ne ve smyslu zrození dítěte, ale jeho početí. Podle tradice (nebo i ve skutečnosti?) se v přírodě i člověku probouzí ta pravá, životní a životodárná síla, která se vrací po období zimy, smrti, klidu, temna, dosaďte si, co chcete. Když tohle píšu, tak mě hlavou bleskla vzpomínka na slova našich lékařů, která někteří s opatrností sobě vlastní zmiňují na seminářích: „nezapomeňte, že když něco končí, tak se stačí s odvahou rozhlédnout kolem sebe a určitě najdete něco, co právě začíná“. Ta paralela je celkem zjevná. Pohřbívání Morany, Velikonoce, svátek Ostary a ohně zapalované na její počest. Stále se opakující motiv opuštění starého a nalezení (nebo snad přijetí, či znovupřijetí) nového. A vykročení s novou nebo jinou silou. Nejsem si jistý, ale všem bych to moc přál.

Čím si jistý jsem, vážení a milí přátelé, je to, že jste právě dočetli jarní úvodník, který se vlastně napsal, k mé radosti, tak nějak sám. Přál bych si, aby vám čtení zbytku dnešního Bulletinu přineslo povzbuzení a dodalo sil. A pokud ne, tak doporučuji vyrazit do přírody, tam je získáte zcela určitě. Přeji vám hodně jarní energie a nadšení. Těším se na setkávání s vámi.

Petr Hylena, předseda spolku

Podrobný obsah čísla:

  1. Příběh pana Jana: Nikdy se nevzdávejte!
  2. Příběh paní Magdy: Zázrak ve Skagway na Aljašce
  3. Příběh pana Luboše: dívám se do budoucna s nadějí!
  4. Deník lázeňské povalečky – poslední část
  5. Informační odpoledne Klubu MM v Praze
  6. Vzdělávací seminář pro nemocné s mnohočetným myelomem, jejich rodinu a přátele, Hotel Jezerka, Seč
  7. Panelová diskuse: Otázky a odpovědi, druhá část
  8. Měsíc myelomu: Národní den myelomu, 30. březen
  9. Úspěšnost léčby mnohočetného myelomu v Česku se zvyšuje
  10. Mnohočetný myelom vzniká plíživě: Koho postihuje a jak se dá léčit?
Časopis je pro pacienty s MM v tištěné podobě dostupný ve všech léčebných centrech ČR do okamžiku rozebrání čísla. V elektronické podobě je časopis dostupný pro členy Klubu pacientů MM.