Doplňkové metody léčby

Publikováno 11.1. 2018

Doplňkové metody léčby (alternativní léčba, komplementární léčba apod.) nesmí být zaměňovány za léčbu protinádorovou (tedy tu, kterou předepisuje a za kterou je zodpovědný váš ošetřující lékař). Doplňkové metody v některých případech mohou zlepšit váš duševní komfort a tím pozitivně podpořit protinádorovou léčbu. V každém případě opět doporučujeme, abyste vše konzultovali se svým lékařem.

AKUPUNKTURA: patří k technikám tradiční čínské medicíny, kdy se do tzv. akupunkturních bodů zavádějí speciální jehly. Tradiční čínská medicína vychází z přesvědčení, že v těle funguje systém drah (meridiánů), kterými proudí energie (životní síla). Velmi jednoduše řečeno jsou jehly zaváděny do míst, kde dochází k nerovnováze nebo zablokování energetických toků. Akupunktura je nejčastěji používána ke zmírnění bolesti a nevolnosti nebo k uvolnění svalstva.

AROMA-LÉČBA: využívá koncentrovaných přírodních olejů a jemné masáže k uvolnění stresu a snížení napětí. V období, kdy podstupujete ozařování nedoporučujeme použití těchto olejů, protože kůže je velmi citlivá a mohlo by dojít k nepříjemnému podráždění až závažným změnám na kůži. Pokud máte oblíbenou vůni, můžete ji použít například při relaxaci formou vonného oleje v aroma lampě nebo vonné tyčinky. V době, kdy procházíte chemoterapií, pro vás ovšem mohou být některé vůně velmi nepříjemné.

MASÁŽE: mohou napomoci k odstranění svalové bolesti a napětí, což navozuje relaxační i léčebné účinky (jemné uvolnění napětí ve svalech, zmírnění bolesti). Na místě je však důrazné varování. Nikdy byste neměli podstoupit klasickou masáž, kde se využívá vyšších tlaků (mohlo by dojít k poškození obratlů nebo žeber). Pokud se pro masáž rozhodnete, vždy maséra předem upozorněte, s jakou chorobou se léčíte a pokud ji nezná, upozorněte jej na možná rizika. Musí přizpůsobit tlak a sílu masáže vašim možnostem.

IMAGINACE: jde o zrakové představy, které vám mohou pomoci zmírnit stres a úzkost. Můžete se v duchu přenést k moři a chodit bosýma nohama v písku, procházet se lese, vyhřívat se na sluníčku nebo být na svém oblíbeném místě. Prostě kdekoliv, co si před svým „vnitřním zrakem“ budete chtít zobrazit. V začátku to může být pro někoho obtížnější, ale pokud nepolevíte a naučíte se s těmito „představami“ pracovat, můžete tuto metodu použít i v nepříjemných chvílích, např. při dlouhém čekání na ambulanci nebo při podávání chemoterapie. Někteří pacienti se snaží pracovat i s tak konkrétními věcmi jako je např. jejich imunitní systém.

MEDITACE: lze zjednodušeně popsat jako uvolňovací duševní cvičení, napomáhající zmírnit stres a bolesti. Meditace vám může pomoci prožít chvíle „klidu“ v každodenním shonu.

Doplňkových metod tohoto typu existuje celá řada. Pokud budete o využití některé z nich uvažovat, potom bychom doporučovali, abyste vždy pečlivě zvážili výsledný užitek a případná rizika, která vám vámi zvolená metoda může přinést. Také je dobré zjistit si reference o člověku, který tu kterou metodu nabízí, osobnost a zkušenosti terapeuta jsou mnohdy stěžejní. A znovu připomínáme, že je vždy namístě vše konzultovat s vaším ošetřujícím lékařem.

Zdroj: Jak žít s mnohočetným myelomem. Informace pro nemocné a ty, kteří o ně pečují. Druhé, upravené vydání. Vydala: Česká myelomová skupina, nadační fond; International Myeloma Foundation; 2017. 
Celou publikaci najdete na těchto stránkách (Klub – Publikace CMG).
Podobné články lze najít v těchto kategoriích: Alternativní metody