Doplňky stravy, byliny a mnohočetný myelom

Publikováno 10.1. 2018

Potravinové doplňky stravy pořídíte v lékárnách  nebo v drogeriích. Patří k nim jak různé vitamíny a minerály, tak preparáty povzbuzující imunitní systém. Pokud jste zvyklí nějaké potravinové doplňky užívat, důrazně doporučujeme vždy konzultovat se svým ošetřujícím lékařem především v okamžiku, kdy procházíte léčbou. Mohlo by dojít k rozvoji nežádoucích interakcí. Konzultace s lékařem je nejvhodnější předtím, než vůbec začnete tento doplněk stravy užívat. Mohl by negativně olivnit vaši léčbu. Pokud už nějaké přípravky nakupujete, preferujte nákup těchto přípravků v lékárnách.

V každém případě byste se měli vyhnout přijímání vitamínu C ve vysokých dávkách (více než 500 mg denně), protože může způsobit překyselení moči, což může poškodit vaše ledviny. Stejně tak přípravky, které napomáhají posilovat imunitní systém (např. Echinacea) mohou mít nežádoucí účinky. Na zváženou se také nabízí fakt uváděný v mnoha studiích, který hovoří o tom, že využitelnost umělých vitamínů pro náš organismus je minimální a většina látek z preparátů se z organismu vyloučí.

V poslední době se mnoho lidí obrací na pomoc k bylinám a bylinným čajům, které považují za přirozenou léčbu, využívanou po staletí. Mnohdy je k tomuto rozhodnutí vede také přesvědčení, že jde o přirozený způsob pomoci organismu. Což je samozřejmě pravda, nebezpečný je však další z přetrvávajících názorů a to, že bylinky nikomu  neublíží.

To je jeden z nejzásadnějších omylů. Každá bylina obsahuje mnoho látek, které způsobují žádoucí i nežádoucí účinky. Množství látek přítomných v bylinách se mění podle toho, kde bylina vyrostla, za jakých podmínek vyrostla, jak byla vysušena a skladována. A mění se také v závislosti na tom, v jakém množství a jakým způsobem se použije. Jednoduše řečeno, je velmi těžké přesně určit kolik a jaké účinné látky přijmete, když s bylinami zacházíte bez odpovídajících znalostí a zkušeností. Samozřejmě nebude problém, pokud si občas před spaním uvaříte čaj s meduňky nebo si při nachlazení uvaříte zázvorový čaj nebo při kašli čaj z jitrocele, lípy a černého bezu. Pokud ovšem uvažujete o využití jakékoliv bylinné kůry (čistící, posilující imunitu apod.), opět velmi důrazně doporučujeme, abyste o svém záměru informovali svého ošetřujícího lékaře. Především v době, kdy procházíte léčbou, protože může docházet k nečekaným a závažným interakcím.

A ještě jednu věc je nutné v souvislosti s užíváním bylin zdůraznit. Snažte se užívat byliny, které byly sušeny kvalitně. Pokud byste užívali byliny, které jsou nedosušeny nebo usušeny nekvalitně, existuje reálné riziko, že mohou obsahovat zárodky plísní. Pro nemocného s mnohočetným myelomem, u kterého je oslabena imunita jak nemocí samotnou tak léčbou, potom může čaj připravený z takto nekvalitně usušených bylin představovat smrtelné nebezpečí.

Zdroj: Jak žít s mnohočetným myelomem. Informace pro nemocné a ty, kteří o ně pečují. Druhé, upravené vydání. Vydala: Česká myelomová skupina, nadační fond; International Myeloma Foundation; 2017. 
Celou publikaci najdete na těchto stránkách (Klub – Publikace CMG).

 

Podobné články lze najít v těchto kategoriích: Výživa