Dvacáté první Info odpoledne v Praze

Publikováno 8.1. 2018

Téma: Jak pohyb pomáhá zvládout myelom – cvičíme s fyzioterapeutem

Dvacáté první setkání Klubu Praha proběhlo dne 22. března 2017 ve známých prostorách Městského úřadu Praha 5. Paní magistra svou přednášku zahájila v obecnější rovině. Připomněla, že většina z nás v současné době trpí nedostatkem pohybu, při chůzi a v sedu se snažíme neustále „ulevit si“ a všechny tyto nevhodné pohybové stereotypy způsobují zvýšenou únavu, nepohodlí a v konečném důsledku bolesti zad. Také dochází k oslabení svalstva a to snižuje náš celkový fyzický výkon.

Samozřejmě, že nemoc do života zasáhne vysoce negativně, ale i v tomto případě lze pomocí „jednoduchého“ cvičení, které je ovšem nutné cvičit pravidelně a precizně, dosáhnout nemalých úspěchů. Potom vše začne fungovat. A jednou z možností, jak funkčnost svých svalů zachovat na nejvyšší možné úrovni a přitom zohlednit tak závažnou chorobu, kterou myelom bezesporu je, mohou nabídnout cviky prováděné s malým cvičebním míčem. Tyto malé míče kromě cvičení nabízejí i další škálu možného využití. Může být použit např. jako vhodné vyplnění prostoru mezi zády a opěrkou sedačky a tím vyrovnat jejich mnohdy nepřirozené tvary.

Cvičení s malými míči na první pohled vypadá jako velmi jednoduché a bez výrazného efektu. Opak je pravdou, ale zásadní podmínkou je, aby se cviky prováděly pomalu, přesně podle doporučení (ideální je v první fázi kontrola druhým člověkem, nejlépe zkušeným fyzioterapeutem) a s důrazem na dýchání. Mnoho lidí má totiž potřebu cvičit tzv. „na efekt“, tedy tak, aby to bylo vidět na těle, ale na dech a posilování vnitřního svalstva naprosto zapomínají. A přitom jde o alfu a omegu cviků s míči, jednoduché cviky totiž mohou působit nenáročně, přitom však mohou způsobit velkou změnu. Pokud se cvičením s míčem začínáte, není důležité kolik cviků provedete, stačí klidně dva nebo tři z jedné série, ale je podstatné, aby byly provedeny „poctivě“.

Více informací najdete v Bulletinu-klubovém časopise ze září 2017. V tištěné podobě je k dispozici na specializovaných ambulancích do okamžiku rozebrání, v elektronické podobě pouze pro členy Klubu.