Šestnácté Info odpoledne v Hradci Králové

Publikováno 5.1. 2018

Téma: Biochemie a mnohočetný myelom

Doprovodný program: Tradiční čínská medicína

Pacienti s mnohočetným myelomem a jejich blízcí se sešli v příjemných prostorách galerie Artičok 11. listopadu 2016. Hlavním přednášejícím byl MUDr. Jakub Radocha, Ph.D. Pan doktor nám nejdříve položil otázku: „Víte co se děje s vaší krví od okamžiku, kdy je bezpečně uzavřena ve zkumavce, označena nálepkou a nedílně spojena s žádankou?“ Všichni víme, že je odeslána do laboratoře k vyšetření. Uvědomujeme si však, co se s krví děje a co se s ní může třeba i neočekávaně stát? Co všechno může v pozitivním či negativním smyslu ovlivnit konečný výsledek?

Ne, pan doktor nechtěl nikoho vylekat. Spíše chtěl upozornit na fakt, že ve zdravotnictví pracuje velké množství lidí, a i když je děláno vše proto, aby k chybě nedošlo, chyba se může stát. A pak jsou výsledky mírně zkreslené. Což se ve většině případů naštěstí velmi rychle prokáže při další kontrole na ambulanci. Lékař to jistě adekvátně vyhodnotí. Na průběh léčby toto drobné zkreslení nemusí mít žádný velký vliv, ale na vaši psychiku může mít vliv velký, především v případě, jestliže pečlivě sledujete své laboratorní výsledky. Proto je dobré vědět, že k mírnému zkreslení výsledku může dojít třeba už při odběru nebo může být způsobeno dobou, po  kterou je vzorek dopravován do laboratoře či způsobem dopravy. A s touto možností je dobré počítat.

Proto mnohdy lékař také hned nereaguje v případě, že dojde jen k drobnému výkyvu ve vašich laboratorních hodnotách a odběr nejdříve opakuje nebo si vás pozve na dřívejší kontrolu, kde si vše ověří a až potom ordinuje změnu léčby.

O tradiční čínské medicíně hovořila paní Kufr a hned v úvodu nám prozradila, že tradiční čínská medicína je považována za jedinečný léčebný systém starý téměř 5000 let. Tradiční čínská medicína vnímá člověka jako nedílnou součást přírody a proto veškeré její zákony projevující se mimo člověka platí naprosto stejně i v jeho nitru. Nemoc je nahlížena jako patologická nerovnováha jinu a jangu a následně vzniklý nesoulad mezi jednotlivými orgány.

Více informací najdete v Bulletinu-klubovém časopise z dubna 2017. V tištěné podobě je k dispozici na specializovaných ambulancích do okamžiku rozebrání, v elektronické podobě pouze pro členy Klubu.