Únava

Publikováno 16.2. 2015

Také únava je zcela běžnou součástí života všech nemocných s myelomem. Únava je čistě subjektivní  prožitek, který není možné změnit ani nijak prokázat. Pouze při déletrvající, hluboké únavě lze pozorovat změny vzhledu člověka, ale i ty jsou vysoce nespecifické. Z tohoto důvodu také často okolí únavu nepovažuje za nic zásadního a mnohdy má tendenci postiženému člověku nevěřit.

Pokud se cítíte unaveni, trvejte na tom, že si potřebujete odpočinout a odpočívejte. Dle zkušenosti pacientů s myelomem uvádíme, že se můžete cítit natolik vyčerpáni, že nemáte sílu dělat nic, co vás zajímá. Nejste schopni provádět běžné denní činnosti. Můžete se cítít natolik unaveni, že nejste schopni ani přemýšlet a máte pocit, že už to nebude nikdy lepší. Nepodléhejte tomuto pocitu, jakmile projdete léčbou a tělo se postupně zregeneruje, tak i vy budete postupně nabírat na síle. Musíme však upozornit, že doba ústupu takto hluboké únavy a regenerace vašeho těla může být různě dlouhá. Únavu však budete s vysokou pravděpodobností v různé síle zažívat po celou dobu nemoci. Nabízíme několik doporučení, jak únavu zmírnit:

  1. Dbejte na to, abyste v potravě přijímali dostatek energie. Organismus potřebuje např. dostatek železa, aby červené krvinky mohly zásobovat všechny buňky kyslíkem. Zařaďte proto do svého jídelníčku potraviny bohaté na železo, jako je např. čočka, fazole, telecí játra, kakao, mák, zelené byliny (pažitka, pórek), ořechy (sója, pistácie, kešu, arašídy), červené maso nebo cereálie.
  2. V době hluboké únavy je dobré jíst potraviny bohaté na sacharidy, protože jsou zdrojem „rychlé“ energie, například sušené ovoce, těstoviny, čočka, fazole, hrách, brambory, fíky, banány, pečivo. Jezte po malých dávkách, ale velmi často a v průběhu celého dne. V době, kdy se necítíte tolik unaveni si uvařte jídlo do zásoby a dejte si ho do mrazáku.
  3. Každý den se protáhněte, udělejte třeba jen pár základních cviků. Můžete cvičit i v sedě na židli (zvedání rukou a nohou, kroužení kotníky apod.) Když cvičíte, myslete pouze na cvičení, každý cvik v duchu prožívejte, tak bude cvičení intenzivnější, i když provedete pouze pár jednoduchých cviků.
  4. Každou práci podrobně promyslete, abyste si co nejúčelněji připravili věci, které budete potřebovat a nemuseli zbytečně přecházet na různá místa. Plánujte každou aktivitu. To co musíte udělat, si časově rozložte, nesnažte se dělat vše najednou a uvědomte si, že v této fázi nezvládnete všechno. Nebojte se říct nahlas, že nejste schopni zvládnout vše, co jste dělali předtím a požádejte rodinu a přátele o pomoc. Netrapte se tím, že nezvládnete tolik, tímto stavem prošlo mnoho dalších lidí před vámi. Po jídle klidně nechejte nádobí ve dřezu a vraťte se k němu až po nějaké době. Volte oděvy, které se snadno oblékají a při oblékání klidně seďte. Můžete sedět např. i při žehlení nebo přípravě jídla.
  5. Pokuste se upravit své spánkové návyky dostatek kvalitního spánku je pro zmírnění únavy velmi důležitý. Spěte v zatemněné, vyvětrané a klidné místnosti, pokud je to možné usínejte a vstávejte ve stejnou dobu. Před spánkem nepijte povzbuzující nápoje (kávu, kakao, kolu) ani alkohol, neusínejte u televize. Máte-li v noci hlad, snězte před spaním něco lehkého. Naučte se a využívejte k navození spánku relaxační techniky. Pokud vám kvalitu nočního spánku narušuje odpolední „zdřímnutí“, pokuste se ji z denního programu vyřadit.
Zdroj: Jak žít s mnohočetným myelomem. Informace pro nemocné a ty, kteří o ně pečují. Druhé, upravené vydání. Vydala: Česká myelomová skupina, nadační fond; International Myeloma Foundation; 2017. 
Celou publikaci najdete na těchto stránkách (Klub – Publikace CMG).
Podobné články lze najít v těchto kategoriích: Komplikace