EFT – Technika emoční svobody

Publikováno 25.8. 2014

Když se člověk dozví, že onemocněl nádorovým onemocněním, objeví se u něj spousta negativních emocí. Především slovo „rakovina” je strašák, který vyvolává strach a úzkost. A taky šok, když je pacientovi sdělena diagnóza. Jedním z pomocníků při zvládání tohoto stresu může být nová metody energetické psychologie EFT.

Co je EFT?

EFT patří mezi metody energetické psychologie, představuje obor, který stále získává mnoho příznivců nejen z řad zastánců alternativní medicíny, ale i z řad lékařů, psychologů a psychiatrů. Je to v podstatě využití akupresury v psychologii. Při poklepávání na akupresurní body klient vyjadřuje své negativní emoce. Tím se postupně zmenšuje intenzita negativních emocí až vymizí docela.

Jak EFT pomáhá?

Existuje mnoho způsobů, jak EFT může pomoci nemocným s nádorovým onemocněním. Pomáhá odstraňovat bezprostřední obavy i úzkosti a rovněž pomáhá vyrovnat se s chorobou také rodině pacienta. EFT se věnuje odbourávání dlouhodobých stresových situací, které představují pro pacienta velkou zátěž a to vede k úlevě a velkému uvolnění. Vymazává negativní přesvědčení a pomáhá vytvářet pozitivní přesvědčení pro budoucnost.

Léčebné postupy často vyvolávají obavy a strach – z chemoterapie, ozařování. Když se pacient zbaví strachu z těchto procedur a přijme léčebné účinky a lépe spolupracuje, jsou nepříjemné vedlejší účinky mnohem slabší. Rekonvalescence po jednotlivých kůrách se zkracuje. Při použití EFT se pravidelně dosahuje těchto pozitivních účinků. Dále může EFT pomoci v konkrétních situacích – při strachu z jehel, vypadávání vlasů, nevolnosti apod.

Pro větší názornost uvedu jednu ze zkušeností, se kterou se svěřila jedna z mých klientek. V listopadu 2009 mě diagnostikovali difuzní velkobuněčný lymfom. Řešila jsem svůj problém s nespavostí, nechutenstvím a některé rodinné problémy. Nespavostí jsem trpěla přibližně tři měsíce, bez léků jsem nebyla schopna usnout. Ihned po našem sezení jsem sice usínala později, ale spánek byl delší a podstatně kvalitnější, bez častého buzení. Během týdne se mi spánek upravil natolik, že jsem nemusela brát léky na spaní. Obdobné to bylo s nechutenstvím. Velmi mi pomohla s vyřešením vztahu s mými příbuznými, který dle mého soudu negativně ovlivňoval můj psychický stav. (nyní je klientka naprosto v pořádku).

V současné době pracuji s klientkou, které se po šesti letech vrátilo nádorové onemocnění. Velmi se bála nových chemoterapií, nemohla jíst, kvůli bolesti zad nemohla ležet. Trápily ji soukromé problémy. Všechny tyto problémy jsem během dvou sezení odstranily. Žena se přestala bát chemoterapií, začala normálně jíst, záda ji přestala bolet. Soukromé záležitosti ji přestaly trápit. Léčbu přijímá s klidem a vyrovnaností. V terapii pokračujeme dál řešíme nové věci, které se objevují.

Jak taková terapie konkrétně probíhá?

Každé sezení trvá většinou dvě hodiny. Při prvním sezení se delší dobu – asi půl až tři čtvrtě hodiny – věnujeme povídání (při dalších sezeních se povídá méně, víc se poťukává), abychom si ujasnili hlavní problém. Pak “ťukám”. Není čeho se obávat, není to bolestivé. Pod výrazem “ťukám” si představte, že poklepávám na akupresurní body na hlavě, hrudníku a rukách. Klient u toho vyjadřuje své pocity, např. mám strach, že mi bude špatně po chemoterapii. “Ťukáme” tak dlouho, dokud negativí pocit, v tomto případě strach, nezmizí.

Kolik sezení je nutných k odstranění všech problémů?

To je individuální. Při jednoduchých problémech např. u školních dětí, které se trápí kvůli kamarádům nebo prospěchu stačí 1 – 2 sezení. Při závažnějších problémech je nutné počítat s tím, že terapie bude delší a sezení bude muset být víc. Velmi obtížně lze ale stanovit, kolik, většinou se jedná o 4 – 5 sezení.

Na základě svých dosavadních výsledků jsem přesvědčena, že terapie je důležitou součástí medicínské léčby. EFT může být prostředkem, díky kterému psychicky zklidněný pacient lépo snáší léčbu a léčba může být účinnější.

Autor: Mgr. Lenka Fleischmannová

Publikováno září 2011, Bulletin-klubový časopis
Podobné články lze najít v těchto kategoriích: Alternativní metody