Bulletin – září 2018

Publikováno 4.10. 2018

Klubový časopis č. 2., ročník X., vydaný v září 2018, neprodejné

Vážení a milí přátelé,

letošní léto jsem, trochu nedobrovolně a z donucení, strávil intenzivnějším odpočinkem, než jsem sám plánoval. Takže jsem měl čas na věci, které mě většinou míjí a v běžném životě jim věnuji minimální pozornost. Jednou z nich je hudba, protože jsem muzikant tělem i duší, tak jsem ji často poslouchal, tu kterou mám rád, ale taky takovou, která se na mě linula z rádia bez jakékoliv mé přímé volby. Zjistil jsem, že stále platí jedna věc, jsou písničky, které se hrají stále dokola a pak takové, které slyšíte jen občas. Mezi často hrané interprety jsem zařadil i skupinu Chinasky. Jsou už jakousi stálicí naší hudební scény, a protože nebylo úniku, tak jsem se zaposlouchal do některých jejich textů. A ono to kupodivu nebylo až tak špatné.

Třeba v jedné písni se zpívá … „polevím z vysokejch otáček, pohoda, klídek a tabáček“ … no to je přece doporučení pro letní dny a pro mnohé z nás jako dělané, tedy až na ten tabáček, to by asi mnozí lékaři protestovali. Nebo píseň, která se jmenuje „Můj svět“, tam se zpívá …. „a mě se zdá, že je to hra, co nemá konec ani začátek, co bude dál je ve hvězdách a Robinson stále čeká na pátek“ …. I v tomhle textu jsem se docela našel a připadalo mi, že je to celkem trefně vykreslená každodenní realita. Proč se trápit tím, co bylo nebo co bude, stejně to člověk neovlivní a jediné, co ovlivnit může je jen ten děj přítomný. A na to buď zapomínáme nebo máme pocit, že nevíme jak a co ovlivnit můžeme. A to mě přivádí k dalšímu textu, který mně, co se týká současnosti, naprosto mluví z duše, no posuďte sami …. „bez velkých nadějí na změnu jsme jenom součástí systému a s větší nebo menší nevolí, jsme jenom součástí soukolí“.  Tedy, já jsem celý život bojovník a takováto vyjádření mě spíše dovedly nakopnout k činnosti a jakémusi vzbouření se, ale to nic nemění na faktu, že téměř každá společnost má přirozenou tendenci k tomuto inklinovat.

A co mě vyloženě zaujalo byl následující text … „za spoustu dní, možná za spoustu let, až se mi rozední budu ti vyprávět“ ….. a kousek dál se zpívá … „jaký si to uděláš, takový to máš“ … tak tenhle text mi v hlavě rozpohyboval další kolo myšlenek. Vždyť tohle jsme slyšeli každý nejmíň stokrát. Jenže, jak to udělat, abychom „to“ udělali podle svých představ a ke své spokojenosti? To už nám nikdo pořádně neřekne, spíš mezi řádky zazní něco jako: „jen se hezky namáhejte“. Myslím, že v naší situaci začnou všichni uvažovat nejdřív o svém zdraví, je něco, co můžu dělat jinak, co bych chtěl jinak? Možná, že někteří zabrousí také do materiální oblasti nebo začnou uvažovat nad svými fyzickými silami. A třeba se najdou i tací, kteří se začnou zabývat svou psychikou. A tady je možná malý klíček k řešení. Jen si představte, kolikrát za den se cítíme jinak, než bychom se cítit mohli nebo chtěli. My si vlastně ani neuvědomujeme, kolik stresových situací za den prožijeme. Každý okamžik, kdy si vzpomeneme na svou nemoc, kdy nám třeba zazvoní telefon nebo máme otevřít e-mail a my se bojíme, že obdržíme špatnou zprávu. A ono je to nakonec úplně jinak. Jestli jsme schopni něco opravdu, ale opravdu ovládat, tak jsou to prý naše myšlenky. Pravda, lehké to není, je potřeba určitého tréninku, ale pokud se to podaří, pak se začnou dít věci. Tedy, aspoň to popisují lidi, kterým se to daří.

Vážení a milí přátelé, nabídl jsem vám střípky mých letních úvah, snad vám budou k užitku a pokud ne, nic se neděje. V každém případě vám moc přeji, abyste našli takové texty písní, které vás osloví, a takové myšlenky, které vám pomohou prožívat „pohodu a klídek“. Přeji vám krásné dny babího léta a těším se na viděnou.

Petr Hylena, předseda spolku

Podrobný obsah čísla:

  1. Vzpomínka na Miroslava Hrianku
  2. Příběh pana Davida
  3. Deník lázeňské povalečky
  4. Informační odpoledne Klubu pacientů MM v Olomouci
  5. Informační odpoledne Klubu pacientů MM v Hradci Králové
  6. Informační odpoledne Klubu pacientů MM v Plzni
  7. Informační odpoledne Klubu pacientů Mm v Brně
  8. Vzdělávací seminář Život s mnohočetným myelomem
Časopis je pro pacienty s MM v tištěné podobě dostupný ve všech léčebných centrech ČR do okamžiku rozebrání čísla. V elektronické podobě je časopis dostupný pro členy Klubu pacientů MM.