Dvacáté čtvrté Info odpoledne v Brně

Publikováno 4.10. 2018

Téma: Jak pohyb pomáhá zvládnout myelom?

V listopadu se konala další setkání Klubu Brno, po pravidelném úvodním informačním bloku zaměřeném na klubové aktivity uplynulého období jsme se věnovali odborné části programu a snažili se pochopit, jak pohyb může pomoci při léčbě myelomu.

Základem každého cvičení je dýchání, a právně dýchat je nutné i při cvičení s míčem, pokud se při cvičení daří dýchat plným dechem, potom je cvičení ještě intenzivnější. Na co je dobré se při cvičení zaměřit?

  1. Základní pravidlo pro cvičení s malým míčem zní – jakmile míč stlačujete (např. stlačujete jen mezi  koleny nebo rukama, tlačíte do něj v sed na židli apod.), pak vždy při tomto pohybu vydechujte.
  2. Veškerý pohyb vychází ze stereotypů, které jsme si osvojili jako děti. Pokud bychom si dovedli vzpomenout, jakým způsobem jsme se pohybovali v dětském věku a aspoň některé z těchto stereotypů obnovili, potom bychom si ušetřili spoustu problémů. Pomoci by nám k tomu mohla tzv. vývojová kineziologie.
  3. Při cvičení s míčkem v sedu na židli se nikdy neopírejte o opěradlo židle, vždy balancujte na míčku a pokud se cítíte nestabilní, potom se přidržujte třeba hrany stolu. Velmi důležité je, abyste cvičili na stabilní židli, u které nehrozí riziko, že by se mohla převrátit. Zcela nevhodná k takovému cvičení je židle na kolečkách.
Více informací najdete v Bulletinu-klubovém časopise z dubna 2018. V tištěné podobě je k dispozici na specializovaných ambulancích do okamžiku rozebrání, v elektronické podobě pouze pro členy Klubu.