Stravování a mnohočetný myelom

Publikováno 10.1. 2018

Po sdělení diagnózy nádorového onemocnění mají někteří lidé pocit, že musí zásadně změnit styl stravování, že by jim tato změna mohla pomoci nemoc překonat. Bohužel, zatím neexistují žádné důkazy, že by strava mohla změnit prognózu nemocných s myelomem. Také proto vám není doporučována žádná speciální dieta, není tedy ani zapotřebí nějak zásadně měnit dosavadní stravovací návyky, pokud si to sami nepřejete.

Mnohdy jde spíše o přání vašeho okolí. Rodina a blízcí se o vás obávají a chtějí pro vás to nejlepší. V prvních měsících, kdy se vyrovnáváte s nemocí, léčbou a mnoha dalšími změnami ve vašem životě, bychom zásadní změny jídelníčku nedoporučovali – znovu zdůrazňujeme, pokud si to sami nepřejete. Co bychom naopak doporučovali, je sledovat, jak na jídlo, které konzumujete vaše tělo reaguje. Pokud zjistíte, že vám některá potravina nevyhovuje nebo vám dokonce způsobuje zažívací obtíže, vyřaďte ji ze svého jídelníčku.

Pokud se pro změnu jídelníčku rozhodnete, potom bychom doporučili stravovat se podle zásad zdravé výživy. Co toto doporučení obnáší, vám jistě ochotně rád vysvětlí nutriční terapeut. Obecně však lze konstatovat, že se jedná  o tato doporučení:

  1. Zdravá strava rovná se pestrá strava, vyvážená strava, tedy strava, která obsahuje všechny složky potravin v přiměřené míře a přiměřených porcích.
  2. Vždy je vhodné konzumovat raději potraviny čerstvé, nejlépe pocházející z daného regionu nebo dané země, podle ročních období.
  3. Není dobré zapomínat na zeleninu a ovoce, pokud není k dispozici čerstvé, je možné sáhnout po kompotovaném ovoci nebo nakládané zelenině.
  4. Při konzumaci masa volit spíše maso rybí, libové, pokud máte rádi červené maso, vybírejte kvalitní, volte spíše méně tučné a nesmažené pokrmy.
  5. Nemusíte se vyhýbat potravinám obsahující vápník, protože neovlivní jeho hladinu v krvi a bílkoviny přijaté ve stravě neovlivní hladinu paraproteinu v krvi.
  6. Není nutné se vyhýbat kávě, zelenému čaji nebo alkoholu, je však nutné vše přijímat v přiměřeném množství.
  7. Koření a sůl můžete používat, ale pokud vám některé koření nevyhovuje, vynechejte jej a jídla zbytečně nedosolujte.

Zdravý způsob stravování může napomoct zlepšit zásobování těla energií, posílit jej a přispět k rekonvalescenci po prodělané léčbě.

Zdroj: Jak žít s mnohočetným myelomem. Informace pro nemocné a ty, kteří o ně pečují. Druhé, upravené vydání. Vydala: Česká myelomová skupina, nadační fond ve spolupráci s  International Myeloma Foundation; Brno 2017.
Celou publikaci najdete na těchto stránkách (Klub – Publikace CMG).
 
Podobné články lze najít v těchto kategoriích: Výživa