Bulletin – září 2015

Publikováno 8.10. 2015

Klubový časopis č. 2, ročník VII., vydaný v září 2015, neprodejné

Vážení a milí přátelé, zdravím Vás po několika měsících a jsem rád, že opět držíte v rukou náš klubový časopis. Představuji si, jak sedíte někde v příjemném křesle, pod slunečníkem nebo pod stínem nějakého krásného starého stromu a čtete jej. Vidím stoleček se džbánem se studenou ovocnou nebo mátovou limonádou, vedle pořádný kus melounu nebo mísu s ovocem. Úplně cítím tu nádhernou vůni meruněk natrhaných na zahrádce, maliny nebo ostružiny zalité kysanou smetanou, čerstvě upečený rybízový koláč nebo ryngle, broskve a první švestky naložené v červeném víně. Nebo první letní jablíčka, co jim někde říkají žňovky, někde letňáky a někde možná ještě úplně jinak. Ale všichni si určitě představíme to samé – krásně zelenožluté jablíčko s červenými líčky a s typickou sladkokyselou chutí, které je potřeba co nejrychleji konzumovat.

Léto k nám letos bylo opravdu štědré a jak se tak při svých pracovních i mimopracovních povinnostech pohybuji mezi lidmi, poslouchám se zájmem jejich reakce na současné léto. A nějak mi nejde do hlavy, co my lidé vlastně chceme. Rozumím tomu, že současná horka jsou úmorná a pro nás, kteří mají zdravotní potíže, mohou být obtížněji zvladatelná. Ale jak je to dlouho, co jsme si přáli, aby už konečně svítilo sluníčko, aby bylo krásně, jak se nám nelíbilo, že prší nebo že je zataženo. Kdy to bylo? V červnu? Vzpomínáte? Teploty byly jako na houpačce a my si přáli, aby už bylo teplo a svítilo sluníčko. Přání se splnilo, sluníčko své paprsky rozdávalo plnou náručí, nádherné počasí přímo zvalo ke koupání, občasnému slunění a klidnému nicnedělání. A co teprve ty provoněné teplé večery, kdy jsme mohli zadarmo poslouchat nádherné ptačí árie a hlasité vábení cvrčků či kobylek. Chvíli to vypadalo, že v čase dovolených a prázdnin se léto rozhodlo udělit dlouhodobou dovolenou větrům a dešti, což určitě netěšilo ani zahrádkáře ani houbaře. Ale v polovině srpna toto opomenutí příroda napravila a připravila nám excelentní ukázku toho, jak dokáže plnit naše intenzivní přání. Bouřky se přehnaly přes celou republiku, pravda, někde byly tak razantní, že bylo potřeba lidských rukou, aby uklidily to, co neodolalo mocným poryvům větru nebo kroupám. Ale jaká to byla nádherná scenérie, kterou příroda vyčarovala, kolik toužebně očekávané vody a chladu nám poslala. Déšť smyl prach ze stromů, pročistil vzduch a my možná měli pocit, že vidíme o kousek dál – světlo a barvy byly najednou intenzivnější. Všechno v přírodě se narovnalo, pookřálo a čekalo na další dávky deště, které nutně potřebuje. Prý má pršet ještě pár dnů. A kolem mě se už objevují zakaboněné obličeje, kterým se chlad a déšť nelíbí.

Jestli opravdu existuje nějaká síla nebo síly, které ten náš malý svět lidí řídí, tak to musí mít pořádnou práci, jak se v těch našich požadavcích vyznat. A my to ještě komplikujeme tím, že jen co se nám jedno přání splní, brbláme, že bychom to chtěli jinak a vymýšlíme si další přání. Pořád mluvím „jen“ o počasí. Dovedete si představit, všechny ty „drobnosti“, které se nám během jednoho dne nelíbí. Jak se zlobíme, proč to není tak a je to jinak, proč „ti druzí“ neuvažují stejně „jako my“? A co věci „zásadní“. Moje babička vždy, když měla hodně práce, říkávala: „hodně myslivců, zajícova smrt“. Nejde splnit všechna přání, a pokud bychom se o to pokusili, vždycky bude někdo nespokojený, bohužel, těch nespokojených je kolem mě pořád nějak víc. Tak si říkám, že tudy cesta asi nevede, možná bude jednodušší a efektivnější, když se na to, co se děje kolem nás, pokusíme dívat z více úhlů pohledu. Třeba nás ta mnohotvárnost dokonce obohatí.

Vážení a milí přátelé, přeji vám všem krásné babí léto, užijte si všechno, co nám toto roční období nabízí. Ať už jsou to trochu tajemné ranní mlhy, očistný déšť, vlahý větřík nebo stále příjemně hřející sluníčko. Přeji vám, abyste dokázali každý den najít krásu okamžiku a abyste měli čas si tu krásu plně vychutnat. Těším se na setkání s vámi.

Petr Hylena, předseda spolku

Podrobný obsah čísla:

  1. Příběh pana Jana
  2. Příběh pana Rudolfa
  3. Informační odpoledne Klubu pacientů MM v Hradci Králové
  4. Informační odpoledne Klubu pacinetů MM v Olomouci
  5. Informační odpoledne Klubu pacientů MM v Plzni
  6. Informační odpoledne Klubu pacientů MM v Brně
  7. Život s mnohočetným myelomem – vzdělávací seminář, Praha
  8. Přemýšlíte, zda přijet na vzdělávací seminář?
Časopis je pro pacienty s MM v tištěné podobě dostupný ve všech léčebných centrech ČR do okamžiku rozebrání čísla. V elektronické podobě je časopis dostupný pro členy Klubu pacientů MM.