Únava – komplikace chemoterapie a ozařování

Publikováno 30.4. 2015

Co je to únava?

Únava způsobená léčbou (= chemoterapie, ozařování) může být jen mírná, ale také velmi vyčerpávající. Je často popisována jako slabost, vyčerpanost, opotřebovanost, těžkopádnost, pomalost nebo otupělost. Únava je běžný nežádoucí účinek a je pravděpodobné, že určitý stupeň únavy během nebo po léčbě pocítíte.

Proč se únava objevuje?

Únava se může projevit z několika důvodů:

  • anémie (chudokrevnost)
  • úzkost a obavy
  • deprese
  • infekce
  • nedostatek aktivity
  • užívané léky
  • únava se může dostavit z důvodu, že denně dojíždíte na léčbu nebo ze stresu. Většinou nebudete znát přesný důvod, proč se cítíte unaveni.

Jak dlouho může únava trvat?

Kdy se může pocit únavy objevit poprvé závisí na mnoha faktorech, jako např. věk, zdravotní kondice, fyzická aktivita a také, jak se člověk cítil před vlastním zahájením léčby. Únava může trvat od 6 týdnů až po 12 měsíců od ukončení léčby.

LÉČBA A PREVENTIVNÍ OPATŘENÍ

  1. Pokuste se spát alespoň 8 hodin každou noc. V době léčby nebo i po jejím ukončení můžete potřebovat více spánku než dříve. Jedním ze způsobů, jak si zajistit lepší noční spánek, je být aktivní přes den, pokud vám to samozřejmě vaše kondice dovolí. Můžete si např. naplánovat delší procházku nebo si během dne zacvičit. Někomu také může pomoci k lepšímu spánku čtení knihy, skládání puzzle nebo poslech hudby před ulehnutím do postele.
  2. Plánujte si dobu na odpočinek. Během nebo po léčbě můžete mít potřebu „zdřínout si“ během dne. Mnoho pacientů uvádí, že stačí 10 – 15 minutový spánek. Cítíte-li potřebu spánku během dne, nespěte déle než hodinu.
  3. Nesnažte se zvládnout příliš mnoho aktivit. Když jste unaveni, nemáte tolik energie  na zvládání veškerých činností. Buďte aktivní, ale vybírejte si činnosti, které jsou pro vás nejdůležitější, až potom se věnujte těm méně důležitým, které můžete případně odložit. Když chodíte do práce, přenechejte domácí práce jiným členům rodiny.
  4. Cvičte. Mnoho pacientů se cítí lépe, když provádějí každý den určitá cvičení. Choďte na 15-30 min procházky, provádějte strečink nebo jógu. Pohovořte si se svým lékařem nebo zdravotní sestrou o tom jaké cvičení a v jaké míře je pro vás vhodné.
  5. Naplánujte si pracovní rozvrh. Únava způsobená léčbou vašeho onemocnění může ovlivnit energii, kterou potřebujete ke zvládání zaměstnání – pokud pracujete. Někdo se cítí dostatečně silný a nemusí omezit pracovní úvazek, někdo naopak cítí málo energie a potřeboval by v tomto období pracovat méně hodin. Pohovořte si o možnostech zkráceného úvazku na přechodnou dobu se svým zaměstnavatelem.
  6. Naplánujte si rozvrh ozařování, tak aby vám vyhovoval. Jestli chodíte ráno do zaměstnání, domluvte se se svým onkologem na možnosti podstoupit ozařování v odpoledních hodinách.
  7. Nechte jiné, aby vám doma pomohli. Cítíte-li se natolik unaveni, že nezvládáte denní činnosti a bydlíte-li sami, požádejte někoho z rodiny nebo přátel, aby vám pomohli s péčí o domácnost a vařením, popř. aby vás odvezli do nemocnice a zpět. Nemáte-li koho požádat, požádejte sociálního pracovníka, jestli neexistuje pomoc, která by vám byla poskytnuta a zároveň hrazena zdravotní pojištovnou nebo sociálními dávkami.
  8. Učte se od ostatních. Jíní pacienti, kteří mají již zkušenosti s léčbou a následnou únavou vám mohou poradit, jak únavu zvloádat. Své zkušensoti si také můžete vyměnit nasetkání podpůrné skupiny (např. Klub pacientů MM).
  9. Hovořte se svým lékařem a ošetřujícím personálem. Jestliže máte potíže a únava vás velmi omezuje v denním režimu, může vám lékař předepsat léky, které vás povzbudí nebo také podpoří chuť k jídlu, máte-li potíže s příjmem potravy. Lékař také může odhalit jiné potíže, které se mohou při léčbě ozařováním objevit. Je to např. anemie, deprese, nespavost.
Převzato z publikace: Radiační léčba a Vy. Základní informace pro nemocné. Vydala Česká myelomová skupina, nadační fond. Brno 2010.
Celá publikace je k dispozici na těchto stránkách (Klub – Publikace CMG).

 

Podobné články lze najít v těchto kategoriích: Komplikace