Chemoterapie – otázky a odpovědi

Publikováno 13.4. 2015

Léčí se mnohočetný myelom cytostatiky – tedy mohu podstupovat chemoterapii?

V současné době dávají lékaři v léčbě mnohočetného myelomu přednost takovým léčebným schématům, která upřednostňují používání nejúčinnějších léků hrazených v ČR pojišťovnami. Klasická chemoterapie je však stále používána ve vysokodávkované léčbě s podporou autologního štěpu (při transplantacích), proto se s její aplikací v průběhu léčby mnohočetného myelomu můžete potkat.

Co je to chemoterapie?

Chemoterapie je název pro léčbu zhoubného onemocnění pomocí léků. Léky používané pro protinádorovou léčbu se nazývají cytostatika.

Na jakém základě účinkují cytostatika?

Cytostatika jsou léky, které ničí nádorové buňky. Cytostatika však nejsou specifická jen pro nádorové buňky, poškozují i některé zdravé buňky. Proto je chemoterapie doprovázena některými nežádoucími účinky. Tyto nežádoucí účinky se liší dle typu cytostatik. Některá cytostatika poškozují více ten, jiná zase onen orgán. Protože některá cytostatika účinkují lépe v kombinacích než samostatně, chemoterapie se často skládá z několika léků. Tento způsob léčby nazýváme kombinovanou chemoterapií.

Je chemoterapie bolestivá?

Obecně podání chemoterapie ať ústy, podkožně nebo do žíly není pociťováno jinak než podání jakéhokoliv jiného léku. Při intravenózním podání cítí někteří nemocní chlad nebo jiné neobvyklé pocity v oblasti vpichu, zvláště na začátku podání léku. Výjimečně se vyskytuje i bolest nebo pálení v průběhu nebo po skončení intravenozního podání cytostatika. Všechny nepříjemné pocity vždy hned hlaste sestře nebo lékaři. Při jakékoliv bolesti nebo nepříjemných pocitech v místě zavedených katetrů také hned hlaste sestře.

Mohu brát jiné léky v průběhu chemoterapie?

Užívání některých léků v průběhu chemoterapie není vhodné. V každém případě musíte lékaře informovat o všech lécích, které pravidelně berete, a také s ním konzultovat nasazení jakýchkoliv nových léků v průběhu cytostatické léčby. Je nutné informovat o všech lécích, tedy i volně prodejných a doplňcích stravy (např. projímadla, vitamíny, léky proti nachlazení a bolesti, čaje byliny a pod.). Vše může ovlivnit průběh chemoterapie nebo zatížit váš organismus.

 Jak poznám, že je chemoterapie účinná?

Lékaři mají mnoho možností jak zjistit, že je chemoterapie účinná a ničí nádorové buňky. Proto jsou vám prováděna mnohá laboratorní  a klinická vyšetření (odběry krve, moči, RTG, CT apod). Máte-li zájem, neváhejte a zeptejte se ošetřujícího lékaře na výsledky vyšetření. Jestliže laboratorní a klinická vyšetření mohou říci mnoho o účinnosti chemoterapie, výskyt nežádoucích účinků této léčby nemusí její účinnosti odpovídat. Nežádoucí účinky chemoterapie, jako jsou například nevolnost nebo vypadávání vlasů jsou způsobeny tím, že chemoterapie poškozuje v těle i normální rychle se množící buňky. Občas se lidé domnívají, že nemají-li nežádoucí účinky, chemoterapie není dostatečně účinná a jestliže mají značné nežádoucí účinky, chemoterapie funguje dobře. Není to pravda. Nežádoucí účinky jsou různé případ od případu, v závislosti od použitého cytostatika, vašeho zdravotního stavu a dalších okolnostech.

Zdroj: Vorlíček J, Adam Z, Šmardová L, Vorlíčková H. Chemoterapie a Vy. Rady pro nemocné léčené chemoterapií. 2007, Brno.
Hájek R, Adam Z. Diagnostika a léčba mnohočetného myelomu. Transfuze a hematologie dnes. Suppl 1,r. 18/ 2012, ČLS JEP. ISSN 1213-5763.
Podobné články lze najít v těchto kategoriích: Léčba